Sulje ikkuna

Viihdyitkö Skillwellin blogin parissa?

Uutiskirje

Tilaa uutiskirje niin saat uudet kirjoitukset suoraan sähköpostiisi!

Vieraskynä: Yhteisöstä löytyy avain onneen

Osuuskunta Xiplen puheenjohtaja Renne Hirsimäki pohtii vieraskynäkirjoituksessaan yhteisöllisyyden merkitystä oman osaamisen kehittämisen ja yleisen hyvinvoinnin valossa.

Takaisin blogiin
Xiple

Mistä löytyy avain onnellisuuteen? Tämä on yksi ihmiskuntaa aikojen alusta saakka mietityttänyt kysymys, johon emme todennäköisesti koskaan löydä absoluuttisen oikeaa vastausta. Hyvän lähtökohdan kuitenkin luo muun muassa Harvardin yliopiston tutkimus, jonka mukaan merkitykselliset ihmissuhteet ja vahvat sosiaaliset siteet ovat onnellisuuden keskiössä.

Perhe- ja seurustelusuhteet ovat toki suurimmassa roolissa, mutta niiden lisäksi sosiaalisia suhteita voi vahvistaa erilaisissa yhteisöissä. Ne voivat muodostua yhteisen harrastuksen, uskonnon, ammatin tai oikeastaan minkä tahansa yhteisen tekijän perusteella. Näin yliopisto-opiskelijana tärkein ja ylivoimaisesti vahvin yhteisö on ollut oma ainejärjestö. Ainejärjestöstä löytyy samanhenkisiä ihmisiä, bileitä, verkostoitumismahdollisuuksia ja lähes kaikkea, mitä opiskelija voi kuvitella tarvitsevansa. Mikään näistä ei kuitenkaan tue varsinaisesti yksilön osaamisen kehittymistä.

Ammatilliset yhteisöt vertaistukena

Nuori ammattilainen, erityisesti IT-alalla, voi olla melko yksin uusien teknologioiden maailmassa ja vertaistukea voi olla haastava löytää. Tähän hätään tulevat korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa suosiotaan nostaneet osuuskunnat ja muut yhteisöt. Osuuskunta Xiple on yksi näistä. Xiple on yhteisö, joka tarjoaa jäsenilleen työkaluja ja verkoston oman oppimisen, yrittäjyyden ja luovuuden tueksi. Käytännössä olemme siis joukko aktiivisia oman alansa ammattilaisia tai tulevia sellaisia.

Olen kuullut yliopistolla IT-alan opiskelijoilta erinäisten rekrymessujen ja muiden tapahtumien yhteydessä muun muassa lauseita “En minä kuitenkaan osaa mitään”, “Muut osaa paljon enemmän” ja “En kehtaa hakea tuota paikkaa kun ei ole kokemusta”.

Xiplen kaltainen yhteisö voi auttaa tässä tilanteessa. Jäsenemme tekevät toimeksiantoina erilaisia projekteja. Joskus kuitenkin oma osaaminen tai ajankäyttö tulee vastaan, jolloin osuuskunnan muut jäsenet voivat auttaa. Yhdessä tekemällä jokainen voi auttaa toista asioissa, joissa itsellä on ehkä hieman enemmän asiantuntemusta. Sisäinen mentorointiohjelma auttaa jäseniä laajentamaan osaamistaan, ja tunnistamaan asioita joissa voisi vielä kehittyä.

Tekemällä oppii

Tekeminen on paras tapa oppia. Aktiivisessa yhteisössä toisille voi jakaa vinkkejä ja omia kokemuksia siitä, miten jokin asia kannattaa tehdä. Tai varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka asiat voivat mennä pieleen. Tuki esimerkiksi teknisissä toteutuksissa on toki tärkeää, mutta jopa tärkeämpää on yhteisön voima, sosiaaliset siteet ja ystävyyssuhteet, joita yhteisö tarjoaa.

Tee itsellesi palvelus ja liity yhteisöön, joka tukee omaa osaamistasi ja henkistä hyvinvointiasi! Tai perusta oma, sekin on hyvin palkitsevaa.

  

Renne Hirsimäki Puheenjohtaja, Osuuskunta XipleStartupperiKoodari

Ota yhteyttä

Kiitos! Olemme sinuun yhteydessä pian!
Tarkista pakolliset kentät (*) ja onko sähköposti kirjoitettu oikein.