Sulje ikkuna

Viihdyitkö Skillwellin blogin parissa?

Uutiskirje

Tilaa uutiskirje niin saat uudet kirjoitukset suoraan sähköpostiisi!

Uuden työn termit, osa 1 – Workation

Toinen Skillwellin Outeista vietti workationia Berliinissä ja tutustui paikallisiin yhteisöllisen työskentelyn tilaratkaisuihin. Samalla virisi keskustelua saksalaisesta it-osaamisesta ja sen kysynnästä.

Takaisin blogiin
Outi Ihanainen

Aloitan bloggaussarjan uuden työn termeistä esittelemällä niitä sekä teoriassa että käytännössä. Sarjan aloittaa oman suosikkini: workation

workation (monikossa workations)

etymologia: Yhdistelmä englannin kielen sanoista  work +‎ vacation

substantiivi

Loma, joka on yhdistelmä työtä ja vapaa-aikaa. (A vacation that combines business and leisure. )

Englannin kielen sana workation kääntyy huonosti suomeksi, sillä suomalaisen sanan työloma ensimmäinen (ja ehkä ainoa?) mieleen tuleva merkitys on loputon uurastaminen ja ikuisuusprojektit kesämökillä. Workation ei kuitenkaan tarkoita tällaista työlomaa, vaan ajanjaksoa jolloin olet samaan aikaan sekä lomalla että työskentelet normitöitäsi. Useimmin workationiin sisältyy lomaan verrattava matka pois tutuista ympyröistä.

Tykkään työlomista. Yhdistelmä kaupunkilomaa puolittain tutussa mutta ei loppuunkolutussa kaupungissa sekä työtehtävä, jonka tekemiseksi tarvitaan läppäri ja keskittymistä, sopii minulle hyvin. Pidän siitä, että välillä pääsen keskittymään kunnolla erityisesti kirjoittamista vaativaan tehtävään ja voin sulkea hetkeksi muut tehtävät taka-alalle.

Viimeisimmän workationin tein muutama viikko sitten Berliiniin. Pakkasin läppärin, hyvät kävelykengät sekä päiväpassin paikalliseen co-working -tilaan. Sitten menoksi neljän päivän reissuun!

Läppärityöntekijälle Berliini on paratiisi: Ilmainen wifi löytyy lähes jokaisesta kahvilasta ja jopa kaupungin puistoista. Oleminen ja eläminen Berliinissä on pohjoiseurooppalaisella mittapuulla melko edullista ja näkemistä riittää. Julkinen liikenne kuljettaa helposti ja läppäristä ei tarvitse puristaa pelätäkseen sen pöllimistä. Toki normaalit hoksottimet kannattaa olla “päällä”,  ollaanhan suurkaupungissa.

Oman workationin aloitin pehmeällä laskulla viikonloppuna. Shoppailu, ohjattu kiertokävely katutaiteeseen ja taidenäyttely virittivät rentoon kaupunkilomamoodiin. Juuri tätä breikkiä olin arkeeni kaivannut.

Maanantaina heräsin virkeänä, askelmittarin lukemat mukavasti plussalla ja seikkailin kaupungin läpi yhteen sen monista co-working -yhteisöistä. Vietin päivän ESDIP Berlinissä  Friedrichshainin kaupunginosassa. ESDIP valikoitui tukikohdakseni lähinnä sen edullisen päiväpassin (15€) vuoksi. Halusin myös hiukan fiilistellä paikan taidemeininkiä (okei, hipsterismiä, myännetään).

Mukavan ja sujuvan pikaperehdytyksen jälkeen parkkeerasin läppärini ison yhteispöydän ääreen ja käynnistin työt. Sain paneutua rauhassa työn alla olleeseen raporttiin keskittymällä siihen 100%. Normirutiinit sekä kotitoimiston työtä häiritsevät virikkeet olivat poissa. Työpiste oli toimiva ja raportti alkoi saada muotoaan.

Lounastauolla tarkkailin paikan muuta porukkaa. Avotilassa oli vaki-freelancereiden omia työpisteitä sekä vieruspöydässä Areto-nimisen data-analytiikkafirman “Berliinln konttori”. Nopeasti kasvanut 4 hengen tiimi työskenteli ESDIP:llä odotellen oman toimistotilansa remontin valmistumista. Juttelin hetken heidän kanssaan ja selvisi, että it-osaajille on Berliinissä ja yleisesti Saksassa töitä. It-osaamisella on kovasti kysyntää, olihan Kölnissä perustettu Aretokin kasvanut todella nopeasti 30 hengen yrityksestä nykyiseen sataan henkeen. Berliinin alle puoli vuotta vanha tiimi on osa tätä nopeaa kasvua. Jos siis yhdistelmä data-analytiikkaa ja Berliiniä on sinun juttusi, laita viestiä minulle niin välitän saamani yhteystiedot!

Työpäiväni päättelin viiden pintaan, mutta lähtiessäni arvelutti: co-working-kollegoistani lähes kaikki muut vielä jatkoivat. No, minähän olen puoliksi lomalla ajattelin ja kuittasin luterilaisen työmoralisoinnin tällä ajatuksella. Palatessani majapaikkaani metrolla olin osa berliiniläistä työstäpaluuliikennettä, silti fiilis ei tuntunut tyypilliseltä maanantai-illalta. Päätinkin jatkaa tutustumisretkeä kaupungin kulttuurinähtävyyksiin saman tien ja kotiuduin Airb’n’b-majapaikkaani vasta myöhään illalla.

Tiistaina tein parin tunnin visiitin toiseen tunnettuun läppärityöläisten paikkaan Mittessä – St. Oberholz -kahvilaan. Ja toden totta, 90% asiakkaista istui läppärinsä takana ja loput varmaan pitivät muita työperäisiä tapaamisia. St. Oberholz tarjoaa co-working -tiloja erikseen, mutta kahvila-alueen erinomainen wifi toimi ilmaiseksi hyvin sen muutaman tunnin ajan. Rosenthaler Platzilla sijaitseva kahvila on kuuluisalle, jo edesmenneelle ravintolaimperiumille Aschingerille aikoinaan kuuluneessa talossa. Paksut kiviseinät olivat upeat, mutta blokkasivat modernin työläisen puhelimen kuuluvuutta kaiun säestämänä. Tilaa voi siis varauksetta suosittaa läppärityöhön, mutta ei puhelinhommiin.

Kuten normilomakin, workation päättyy aikanaan. Makoisa lounas, lisää kaupungin fiilistelyä kävellen ja bussi lennolle päättivät tämän matkan. Kotiintuomisiksi jäi virkistynyt mieli, muistikortillinen taiteellisen oloisia kuvia ja pari valmistunutta työhommaa. Muutaman kuukauden päästä koittaa normaali vacation ja ehkä uusi workation ensi syksynä – pitääkin laittaa edulliset lennot seurantaan.

Minkä uuden työn termin sinä haluaisit avattavan? Laita meille Skillwelliin privaviestiä Instassa tai Twitterissä. Kokeillaan yhdessä, käytännön kautta, mitä kaikkea uusi työelämä voi olla.

Ota yhteyttä

Kiitos! Olemme sinuun yhteydessä pian!
Tarkista pakolliset kentät (*) ja onko sähköposti kirjoitettu oikein.