Aika ajoin yritykselle tulee eteen hetki, kun halutaan kehittää liiketoimintaa eteenpäin ja vastata paremmin muuttuviin tarpeisiin. Täytyy esimerkiksi uudistaa olemassa oleva järjestelmä, tai tehdä täysin uusi digitaalinen palvelu, jonka idean toimivuudesta ei ole vielä dataa.

Mutta miten sitten lähteä liikkeelle? Ja mikä on kellekin se paras tapa toteuttaa asia? Olen ollut pitkään IT-alalla, toimittajan mutta myös asiakkaan puolella. Kumppanin käyttö on aina fiksua, kun halutaan kehittää aidosti liiketoimintaa. Kannattaa olla tarkkana, jotta löydät kumppanin joka on suora, rehellinen ja haastaa sinua kun kaivataan ”Out of the box” -ratkaisuja. 

On välillä surullista huomata, että ei uskalleta heittäytyä ja luottaa. Uudistumisen tarpeet huomataan, mutta oikeaa ratkaisua jäädään yksin pohtimaan, eikä projektissa päästä liikkeelle. Minusta kaikista isoin riski on jäädä paikalleen. Elämä ja varsinkin liiketoiminnan kehittäminen on ”oppimispeli”, jatkuvasti pitää kehittää, analysoida, oppia ja datan perusteella muokata suuntaa. Mahdollisuuksia on, mutta joskus on vaikea tietää mihin tarttua. 

Kaikki lähtee kahdesta peruskysymyksestä: Mitä ja miksi.

Mitä?

Aluksi täytyy arvioida mikä on hyvä tapa lähteä liikkeelle. Jos sinulle on tärkeää testata ja oppia nopeasti ja vasta datan jälkeen lähteä ketterästi kehittämään palvelua, niin silloin Proof of Connect (POC) on paras tapa edetä. Ratkaisun testaaminen PoC:lla on hyvä tapa saada arvokasta tietoa. Tärkeintä on tunnistaa ratkaisun tärkeimmät toiminnot ja varmistaa PoC:lla, että ne toimivat. PoCn jälkeen tiedät kyseessä olevan ratkaisun toimivuuden ja samalla olet saanut mahdollisuuden arvioida IT-kumppanisi toimintaa.

Esiselvitys on parempi vaihtoehto silloin, kun halutaan selvittää isompi kokonaisuus ennen aloitusta ja minimoida yllätykset. Esiselvitys antaa konkreettisen pohjan IT-kehitysprojektille, ja toimii loistavasti apuna esimerkiksi tilanteessa, jossa it-projekti kamppailee resursseista muiden projektien kanssa. Epäilevät Tuomaatkin on helppo saada mukaan projektiin, kun sinulla on esittää konkreettinen ehdotus siitä, mitä tulisi tehdä, millaisella aikataululla ja miten.

“Voin suositella esiselvityksen teettämistä Skillwellillä uusia IT-ratkaisuja pohtiville yrityksille koska vain. Esiselvitystä rakentaneiden Jari Ikävalkon ja Juha-Tapio Tenon osaaminen todella puhutteli. Erityisesti pidin siitä, että asiantuntijat uskalsivat kysyä ja haastaa eivätkä liian helpolla tyytyneet joihinkin vastauksiin.” Harri Mikkonen /Aplicom. 

Miksi?

Monessa Esiselvityksessä mukana oltuani olen huomannut, että ne ovat usein silmiä avaavia johtajille. Näissä projekteissa voi oppia uutta ja oivaltaa, kuinka bisnestä pitää kehittää eteenpäin. Pöydän ääreen saatetaan niin vahvaa osaamista eri osa-alueilta, että saadaan synnytettyä paras mahdollinen ratkaisu tilanteeseen.

Yhdessä kumppanin kanssa käydään läpi nykytilanne, vaatimukset ja tavoitteet. Näin saadaan aiempaa kirkkaampi kuva siitä, mikä yrityksen todellinen tarve on. Kannattaa huomioida, että kumppanilla tulee olla it-ratkaisujen lisäksi ymmärrystä asiakkaan bisneksestä. Miten muuten kumppani voisi tarjota asiakkaalleen sen oikean ratkaisun? 

IT-asioiden kanssa ei milloinkaan kannata jäädä pitkäksi aikaa painimaan yksin, sillä miltei jokaiseen liiketoimintaongelmaan löytyy digitaalisten työkalujen joukosta ratkaisu. Vaikka selvityksen teettäminen ammattilaisella maksaakin, maksaa tekemättä jättäminen pitkässä juoksussa enemmän.

Liiketoiminnassa pärjää kun uskaltaa ja pysyy liikkellä

Oma näkemykseni on, että tämän päivän liiketoiminnassa pärjää se, joka ymmärtää datan tärkeyden. Monen yrityksen kohdalla datan hyödyntäminen vaatii automaattisesti IT-kumppanin kanssa yhteistyötä, ja rohkeutta luottaa toisen ammattitaitoon. Esimerkiksi omissa Esiselvitysprojekteissani olen huomannut online ja offline datan ristiin hyödyntämisen tärkeyden. 

Minkälainen tilanne teillä on? Oli teillä sitten uusi idea täysin vailla käytännön kokemusta, tai ennen loistavasti toiminut palvelu joka kaipaa päivitystä, niin suosittelen heittäytymään rohkeasti mukaan projektiin ja antamaan tilaa uusille ajatuksille. Tämän päivän bisnes vaatii rohkeutta pysyä liikkeellä, ja taitoa nähdä missä asioissa itse tekeminen ja kukkaron nyörien kiristely kannattaa.

Lue myös nämä:

blog-post-image
SaaS
Asiantuntija
Ketterä kehitys lyhyesti

Nopeasti muuttuvassa ohjelmistokehityksen maailmassa, missä ainoa pysyvä tekijä on muutos, perinteiset kehitysmenetelmät usein voivat joutua kamppailemaan pysyäkseen...

blog-post-image
AWS
Asiantuntija
SaaS
Uusi virstanpylväs: Jari Ikävalko on nyt AWS Ambassador!

Olemme ylpeitä voidessamme ilmoittaa merkittävästä virstanpylväästä matkallamme - Skillwellin pilviarkkitehti Jari Ikävalko on saavuttanut AWS Ambassador -statuksen. Tämä...

blog-post-image
SaaS
Tulevaisuuden purkaminen: 4 Saas-trendiä yrityksille

SaaS on ohjelmistojakelutapa, jossa loppukäyttäjä ei osta itse ohjelmistoa, vaan sen käyttöoikeuden. SaaS:n suosio on ollut erityisen kasvussa...

Ota meihin yhteyttä

Kauppakatu 39

40100 Jyväskylä

© Skillwell Oy 2023